Przepis na zdrowy chlebek bananowy:
Lubicie pichcić zdrowe słodkości do kawki przy weekendzie?😍
Przedstawiam banalnie prosty, szybki oraz niezwykle smaczny przepis na zdrowy chlebek bananowy z masłem orzechowym👩🏻🍳 W środku mokry, zaspokoi kubki smakowe zarówno dzieci, jak i wybrednych słodyczożerców 🙋🏻♀️
Składniki:
200g płatków owsianych,
50g miodu,
45g masła orzechowego,
45g namoczonych daktyli,
2 jaja,
Łyżeczka cynamonu,
Pół łyżeczki proszku do pieczenia,
4 średnie banany (4x 120g)- trzy do masy, jeden do ozdoby.
Sposób przygotowania:
Płatki mielę na pył.
W osobnej dużej misce blenduję na gładką masę: banany, miód, namoczone wcześniej przez około 20 min daktyle, masło orzechowe, jaja, cynamon, proszek do pieczenia.
Do gotowej masy przesypuję wcześniej zmielone płatki owsiane, całość mieszam łyżką.
Foremkę natłuściłam delikatnie oliwą. Następnie przelałam do niej gotową masę, a na wierzchu poukładałam pokrojone wcześniej plasterki/ połówki banana (możecie dać dowolne dodatki- np bakalie/ gorzką czekoladę- niech fantazja Was poniesie!
Całość piekłam przez około 30 minut w temp. 180 stopni.
Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Zachęcam do krojenia ciacha oraz wyciągania go z foremki dopiero po ostygnięciu.
*używałam foremki 23x10cm.
Lubicie tego typu przepisy na FIT ciacha?
Jeśli przyrządzicie moją wersję, nie zapomnijcie oznaczyć mojego profilu na swoich social mediach