Przepis na rozgrzewające curry z dynią, cieciorką i szpinakiem

przepis na curry z dynią, cieciorką i szpinakiem

Szukasz inspiracji na jesienno- rozgrzewający obiad🍛?

Dziś przychodzę z propozycją zdrowego curry z dodatkiem ciecierzycy, szpinaku i dyni🥘.

Danie to jest bardzo rozgrzewające, pełne wartości odżywczych i białka oraz smaku❤️

Możesz je wykonać w wersji wegańskiej, lub mięsnej👩🏻‍🍳

Przepis na jesienne, rozgrzewające curry:

Składniki na 3-4 spore porcje:

  • ryż- 150-400g (w zależności ile zjadasz na porcję),
  • dynia- około 500-600g- polecam odmianę Hokkaido,
  • ciecierzyca z puszki- około 200g,
  • szpinak- 100g- około 4-5 garści,
  • cebula- średnia sztuka + czosnek- 1-2 ząbki,
  • kilka plasterków świeżego imbiru,
  • mleczko kokosowe- około 200ml (jeśli chcesz oszczędzić nieco kcal- wybierz wersję light),
  • passata pomidorowa- 100-150g,
  • tłuszcz do smażenia- łyżka,
  • opcjonalnie w wersji mięsnej- polędwiczka drobiowa/ wieprzowa/ wołowa- ok. 300-400g,
  • Przyprawy: curry, garam masala, papryka wędzona, kmin rzymski, cynamon, chilli, sól, pieprz, sos sojowy, 
  • Opcjonalnie- pietruszka do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw szykujemy składniki: jeśli używamy mięsa- kroimy je w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na bok. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i imbir w cienkie plastry. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Cieciorkę płuczemy na sitku, aby pozbyć się zalewy i nadmiaru soli.
  2. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
  3. Na patelni na oleju obsmażamy polędwiczki po około 2 minuty z każdej strony (w wersji wege, pomiń tę czynność). 
  4. Do polędwiczek dorzucamy pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir, chwilę podsmażamy.
  5. Dodajemy przyprawy: łyżeczkę garam masala i curry, pół łyżeczki papryki wędzonej, szczyptę cynamonu, pół łyżeczki kminu rzymskiego, odrobinę chilli, sól i pieprz, mieszamy i znów chwilkę podsmażamy.
  6. Do zawartości patelni dodajemy ciecierzycę, pokrojoną dynię, przecier, mleczko kokosowe, wodę (100-150ml) i dusimy pod przykryciem ok. 20-25 minut, aż dynia będzie miękka.
  7. Następnie dodajemy szpinak, posiekaną natkę pietruszki (zostawiamy trochę do dekoracji), mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy z ognia.
  8. Podajemy danie z ryżem, posypane natką pietruszki.

Smacznego!

Podobają się Wam tego typu przepisy? Koniecznie dajcie mi znać!🙋🏻‍♀️

Nie zapomnijcie oznaczyć profilu BeFit_JustEat by Monika Grzelak na zdjęciach dań, które przyrządzacie z moich przepisów🙋🏻‍♀️

Smacznego!❤️

przepis na curry z dynią, cieciorką i szpinakiem

Zainteresują Cię również

Chcesz być na bieżąco z moją działalnością?

Zapisz się do mojego newslettera.