Orzechowo- miodowe tofu z makaronem i warzywami

Co dobrego dziś upichcisz na obiad?

W miniony weekend wstawiłam na stories zdjęcie mojego spontanicznego obiadu: orzechowo- miodowego tofu z makaronem ryżowym i warzywami…🤤

Ilość Waszych zapytań o przepis bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła- zatem mimo, że nie mam zbyt ładnego zdjęcia tego dania- postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na to cudo❤️

Posiłek ten jest bardzo sycący, a jego przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 20-25 minut🙋🏻‍♀️

Składniki na dwie spore porcje:

  • makaron ryżowy (120g),
  • marchew (1 szt.),
  • cukinia (1/2 sztuki),
  • pieczarki (5 sztuk),
  • pół czerwonej cebuli,
  • tofu wędzone (kostka- 180g),
  • 2 łyżeczki tłuszczu do smażenia- ja wybrałam olej rzepakowy,
  • spora łyżka masła orzechowego,
  • sok z limonki, lub cytryny- około 1-2 łyżek,
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • łyżka syropu klonowego/ miodu,
  • łyżeczka octu ryżowego,
  • papryka wędzona, sól, pieprz,

Jak widzicie składniki nie są zbyt skomplikowane i z pewnością- ogólnodostępne.

*** Jeżeli nie macie w domu octu ryżowego- możecie go zastąpić np. octem jabłkowym, bądź całkowicie pominąć ten składnik.

Sposób przygotowania:

Na początku szykuję wszystkie składniki:

  1. Tofu kroję w drobną kostkę, marynuję w pieprzu, papryce wędzonej, łyżeczce tłuszczu i 2 łyżkach sosu sojowego. Odstawiam na chwilę na bok.
  2. Cebulę kroję w piórka. Marchew obieram, a następnie wraz z cukinią oraz pieczarkami kroję wszystkie warzywa w cienkie plasterki.

Czas na przygotowanie właściwe:

  1. Makaron przyrządzam wg instrukcji na opakowaniu. Przelewam zimną wodą, odstawiam na sitko.
  2. Rozgrzewam wok/ głęboką patelnię. Podsmażam do zarumienienia tofu. Odkładam na bok do osobnego naczynia.
  3. Na ponownie rozgrzany wok wlewam olej, dodaję cebulkę, którą zezłacam.
  4. Następnie wrzucam pozostałe warzywa. Podsmażam je na dużym ogniu przez 3-5 min, często mieszając (chcemy, uzyskać efekt stir-fry).
  5. Wlewam 2-3 łyżki sosu sojowego, łyżkę masła orzechowego, łyżkę syropu klonowego/ miodu, łyżeczkę octu oraz sok z połowy limonki/ cytryny. Całość mieszam. 
  6. Następnie dodaję wcześniej podsmażone tofu , całość mieszam, zostawiam na ogniu przez 2-3 minuty w celu połączenia się smaków.
  7. Dodaję do woka wcześniej przygotowany makaron, całość energicznie mieszam, zostawiam na ogniu na około 2 min.

Wykładam na talerze, cieszę się pysznym smakiem! 👩🏻‍🍳

Tak wygląda to danie w moim wykonaniu:

orzechowo- miodowe tofu z makaronem

Zainteresują Cię również

Chcesz być na bieżąco z moją działalnością?

Zapisz się do mojego newslettera.