Co dobrego dziś upichcisz na obiad?
W miniony weekend wstawiłam na stories zdjęcie mojego spontanicznego obiadu: orzechowo- miodowego tofu z makaronem ryżowym i warzywami…🤤
Ilość Waszych zapytań o przepis bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła- zatem mimo, że nie mam zbyt ładnego zdjęcia tego dania- postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na to cudo❤️
Posiłek ten jest bardzo sycący, a jego przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 20-25 minut🙋🏻♀️
Składniki na dwie spore porcje:
- makaron ryżowy (120g),
- marchew (1 szt.),
- cukinia (1/2 sztuki),
- pieczarki (5 sztuk),
- pół czerwonej cebuli,
- tofu wędzone (kostka- 180g),
- 2 łyżeczki tłuszczu do smażenia- ja wybrałam olej rzepakowy,
- spora łyżka masła orzechowego,
- sok z limonki, lub cytryny- około 1-2 łyżek,
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego,
- łyżka syropu klonowego/ miodu,
- łyżeczka octu ryżowego,
- papryka wędzona, sól, pieprz,
Jak widzicie składniki nie są zbyt skomplikowane i z pewnością- ogólnodostępne.
*** Jeżeli nie macie w domu octu ryżowego- możecie go zastąpić np. octem jabłkowym, bądź całkowicie pominąć ten składnik.
Sposób przygotowania:
Na początku szykuję wszystkie składniki:
- Tofu kroję w drobną kostkę, marynuję w pieprzu, papryce wędzonej, łyżeczce tłuszczu i 2 łyżkach sosu sojowego. Odstawiam na chwilę na bok.
- Cebulę kroję w piórka. Marchew obieram, a następnie wraz z cukinią oraz pieczarkami kroję wszystkie warzywa w cienkie plasterki.
Czas na przygotowanie właściwe:
- Makaron przyrządzam wg instrukcji na opakowaniu. Przelewam zimną wodą, odstawiam na sitko.
- Rozgrzewam wok/ głęboką patelnię. Podsmażam do zarumienienia tofu. Odkładam na bok do osobnego naczynia.
- Na ponownie rozgrzany wok wlewam olej, dodaję cebulkę, którą zezłacam.
- Następnie wrzucam pozostałe warzywa. Podsmażam je na dużym ogniu przez 3-5 min, często mieszając (chcemy, uzyskać efekt stir-fry).
- Wlewam 2-3 łyżki sosu sojowego, łyżkę masła orzechowego, łyżkę syropu klonowego/ miodu, łyżeczkę octu oraz sok z połowy limonki/ cytryny. Całość mieszam.
- Następnie dodaję wcześniej podsmażone tofu , całość mieszam, zostawiam na ogniu przez 2-3 minuty w celu połączenia się smaków.
- Dodaję do woka wcześniej przygotowany makaron, całość energicznie mieszam, zostawiam na ogniu na około 2 min.
Wykładam na talerze, cieszę się pysznym smakiem! 👩🏻🍳