Zapiekanka- domowy fast food w wersji FIT:
Zapiekanki kojarzą mi się z wakacjami☀️
Ostatnio naszła nas w domu ochota na zdrowszą wersję klasycznej zapieksy znad morza🤤
Dzisiejszy przepis jest na 2 ogromne porcje, bądź 4 mniejsze🙋🏻♀️
Charakteryzuje go prostota wykonania, ogólnodostępne składniki oraz prze-kozacki smak!🤩
Składniki:
- Pieczywo (osobiście użyłam- chleb drwala z lidla), nadadzą się również bagietki/ ciabatty/ klasyczne buły,
- Ser: użyłam mozzarelli light (nada się również każdy inny ser),
- Sos pomidorowy: 200g passaty pomidorowej + łyżka koncentratu pomidorowego + pół dużej cebuli + ząbek czosnku+ sól+ pieprz+ oregano+ bazylia+ łyżeczka octu balsamicznego+ łyżeczka tłuszczu- np. oliwy z oliwek,
- Dodatki- opcjonalnie: szpinak+ oliwki+ suszone pomidory+ szynka+ pieczarki,
- Do podania: Keczup.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastawiam na 200 stopni (grzanie góra/ dół + termoobieg).
- Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek w cienkie plastry, a pieczarki w ćwiartki.
- Rozgrzewam patelnię wraz z łyżeczką tłuszczu, podsmażam do zarumienienia cebulę wraz z czosnkiem.
- Następnie dodaję pieczarki, podsmażam przez chwilę z każdej strony.
- Następnie wlewam passatę pomidorową, koncentrat oraz przyprawy- sól, pieprz, ocet balsamiczny, oregano i bazylię. Całość mieszam, duszę przez 3-5 min.
- Pieczywo przekrawam na pół. Każdą część smaruję sosem pomidorowym, następnie nakładam ulubione dodatki (w moim przypadku- szpinak, szynkę, oliwki oraz suszone pomidory).
- Ozdabiam plastrami sera (możesz również użyć startego).
- Wkładam do piekarnika na około 5-10 minut (w zależności od grubości).
Smacznego!🙋🏻♀️
Lubicie domowe wersje fast foodów?🍔🌯🍕
Koniecznie dajcie mi znać- jak Wam smakowało❤️🙋🏻♀️