Co to jest shakshuka?
Shakshuka (Szakszuka)- to danie pochodzące z kuchni tunezyjskiej, które jest serwowane na całym świecie w formie śniadań/ obiadów, lub kolacji. Danie to w oryginalnej wersji składa się z jaj sadzonych/ zapiekanych w sosie pomidorowym, lecz obecnie istnieje niezliczenie dużo modyfikacji tego przepisu. Shakshuka to bardzo pożywny, ciepły posiłek, a poziom trudności jego przygotowania jest niezwykle niski! Naprawdę warto go spróbować! 👩🏻🍳
Jak przyrządzić domową shakshukę?
SKŁADNIKI:
- Jaja 2-3 szt.,
- Pomidory krojone z puszki- całe opakowanie- 400g/ możesz użyć sparzonych, obranych i drobno pokrojonych świeżych pomidorów- smak będzie jeszcze lepszy! 🙂
- Szpinak świeży- 100g (ok. 5 garści),
- Cebula (pół średniej sztuki),
- Czosnek (1 ząbek),
- Papryka- pół średniej sztuki,
- Tłuszcz do smażenia- oliwa z oliwek/ olej z awokado/ olej rzepakowy/ ew. masło klarowane,
- Sól, pieprz, zioła toskańskie, lub oregano i bazylia,
- Pieczywo do przygotowania grzanek (opcjonalnie).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na początek uszykuj wszystkie składniki: cebulę pokrój w piórka, a czosnek oraz paprykę w cienkie paski,
- Na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu podsmaż do momentu zarumienienia cebulę wraz z czosnkiem.
- Następnie dodaj paprykę. Chwilę podsmaż.
- Wylej na patelnię pomidory z puszki, całość dopraw solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami (polecam zioła toskańskie, lub: oregano i bazylię), przykryj, duś około 5-6 minut, aż sos się lekko zagęści.
- Dodaj szpinak, wymieszaj, przykryj.
- Po zredukowaniu się szpinaku, zrób w masie pomidorowej “dziurki” i wbij w nie jajka.
- Zmniejsz ogień, dopraw jajka solą i pieprzem. Smaż pod przykryciem do momentu, aż białka się zetną, a żółtka będą wciąż mokre.
- Z pieczywa zrób grzanki.
- Podawaj całość ze świeżymi ziołami oraz grzankami.
Jadacie shakshukę? Jaka jest Wasza ulubiona wersja? JESTEM CIEKAWA! 🙋🏻♀️😍🤤
Nie zapomnijcie oznaczyć profilu BeFit_JustEat by Monika Grzelak na zdjęciach dań, które przyrządzacie z moich przepisów🙋🏻♀️