Sezon na szparagi już powolutku się kończy, ale… wierzę, że jeszcze dorwiecie jeden pęczek i przygotujecie przepyszną sałatkę z ich udziałem!🤤
W dzisiejszym przepisie znajdziecie majonez LIGHT jako jeden z głównych składników sosu.
Niejedna osoba może rzec- “Majonez- w dietetycznej sałatce?!”😱😳
A czemu by nie?🙃
Nie powiem, majonez nie jest najzdrowszym składnikiem, ale sos cezar w tej sałatce robi robotę!
Pamiętajcie: “Nie substancja, lecz dawka czyni truciznę”.
Od łyżki majonezu nikt nie zachorował na miażdżycę, ani nie nabawił się otyłości 🙂
DLACZEGO MAJONEZ LIGHT?🧐
A dlatego, że wersja LIGHT smakowo nie odbiega od klasycznej, a dokonując tej drobnej zmiany- oszczędzacie w jednej łyżce aż 120 kcal!
Także różnica spora🤭
Składniki (na 1 porcję):
BAZA:
- Pomidor- 1 szt.,
- Jaja kurze- 2 szt.,
- Szparagi zielone- 5-6 szt.,
- Dymka ze szczypiorkiem- 1/2 szt.,
- Sałata rzymska, lub dowolna inna odmiana sałaty- 2-3 garście,
- Tarty parmezan- 2 łyżki.
SOS CEZAR:
- Majonez LIGHT- łyżka (+/- 25g),
- Sos sojowy- łyżeczka,
- Musztarda francuska- łyżeczka,
- Musztarda sarepska- łyżeczka,
- Miód- płaska łyżeczka- ok. 12g,
- Sok z cytryny/ limonki- 1 łyżeczka,
- sól, pieprz- po szczypcie.
1 porcja dostarcza +/- 445kcal, 28g białka, 20g tłuszczów, 21g węglowodanów.
Sposób przygotowania:
- Szparagi umyć, odłamać twarde końce. Pokroić na mniejsze cząstki (główki pozostawiając w całości). Wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować przez ok. 2-3 minuty, odcedzić na sitku.
- Jajka ugotować na twardo: włożyć do garnka, zalać wodą, gotować przez ok. 6 minut (od momentu wrzenia), przestudzić i obrać ze skorupek, pokroić na połówki lub ćwiartki.
- Pomidora pokroić w drobną kostkę, cebulę dymkę w piórka, a szczypiorek w paseczki.
- Do naczynia włożyć dowolną odmianę sałaty, szparagi, pomidora, cebulkę, jajka, szczypior. Doprawić solą i pieprzem.
- Składniki sosu (majonez, musztardy, miód, sos sojowy, sok z cytryny, sól, pieprz) wymieszać, polać po sałatce.
- Po wierzchu posypać danie tartym parmezanem.
Smacznego!