Sałatka z jajkiem, szparagami i sosem cezar

Sezon na szparagi już powolutku się kończy, ale… wierzę, że jeszcze dorwiecie jeden pęczek i przygotujecie przepyszną sałatkę z ich udziałem!🤤

W dzisiejszym przepisie znajdziecie majonez LIGHT jako jeden z głównych składników sosu.

Niejedna osoba może rzec- “Majonez- w dietetycznej sałatce?!”😱😳

A czemu by nie?🙃

Nie powiem, majonez nie jest najzdrowszym składnikiem, ale sos cezar w tej sałatce robi robotę!

Pamiętajcie: “Nie substancja, lecz dawka czyni truciznę”.

Od łyżki majonezu nikt nie zachorował na miażdżycę, ani nie nabawił się otyłości 🙂

DLACZEGO MAJONEZ LIGHT?🧐

A dlatego, że wersja LIGHT smakowo nie odbiega od klasycznej, a dokonując tej drobnej zmiany- oszczędzacie w jednej łyżce aż 120 kcal!

Także różnica spora🤭

Składniki (na 1 porcję):

BAZA:

  • Pomidor- 1 szt.,
  • Jaja kurze- 2 szt.,
  • Szparagi zielone- 5-6 szt.,
  • Dymka ze szczypiorkiem- 1/2 szt.,
  • Sałata rzymska, lub dowolna inna odmiana sałaty- 2-3 garście,
  • Tarty parmezan- 2 łyżki.

SOS CEZAR:

  • Majonez LIGHT- łyżka (+/- 25g),
  • Sos sojowy- łyżeczka,
  • Musztarda francuska- łyżeczka,
  • Musztarda sarepska- łyżeczka,
  • Miód- płaska łyżeczka- ok. 12g,
  • Sok z cytryny/ limonki- 1 łyżeczka,
  • sól, pieprz- po szczypcie.

1 porcja dostarcza +/- 445kcal, 28g białka, 20g tłuszczów, 21g węglowodanów.

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyć, odłamać twarde końce. Pokroić na mniejsze cząstki (główki pozostawiając w całości). Wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować przez ok. 2-3 minuty, odcedzić na sitku.
  2. Jajka ugotować na twardo: włożyć do garnka, zalać wodą, gotować przez ok. 6 minut (od momentu wrzenia), przestudzić i obrać ze skorupek, pokroić na połówki lub ćwiartki.
  3. Pomidora pokroić w drobną kostkę, cebulę dymkę w piórka, a szczypiorek w paseczki.
  4. Do naczynia włożyć dowolną odmianę sałaty, szparagi, pomidora, cebulkę, jajka, szczypior. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Składniki sosu (majonez, musztardy, miód, sos sojowy, sok z cytryny, sól, pieprz) wymieszać, polać po sałatce.
  6. Po wierzchu posypać danie tartym parmezanem.

Smacznego!

Zainteresują Cię również

Chcesz być na bieżąco z moją działalnością?

Zapisz się do mojego newslettera.