Szybko, smacznie i kolorowo- przepis na obiad w 15 minut👩🏻🍳
Szukacie inspiracji na szybki, smaczny i mega prosty obiad?👩🏻🍳
Dziś spieszę z propozycją posiłku, który przygotujecie w maksymalnie 15 minut.
Będzie do makaron z pesto buraczanym i parmezanem🤤.
Możecie użyć dowolnego rodzaju makaronu- ja preferuję spaghetti. Tak samo parmezan możecie zastąpić np. kozim serem- smak również będzie nieziemski🤩
Żeby zaoszczędzić czas- polecam kupić już gotowe, ugotowane buraki. Jeśli jednak chcesz je przyrządzić samodzielnie- nie widzę kłopotu🙋🏻♀️
❗️ W przepisie używam blendera- tzw. żyrafy- bez niego może być ciężko przygotować to danie.


Składniki na 2 spore porcje:
- 2 duże, ugotowane buraki (około 300g),
- Łyżka oliwy z oliwek (10g),
- 30g (dwie łyżki) orzechów włoskich- lub dowolnej innej odmiany,
- Makaron- u mnie spaghetti- 150g na dwie porcje,
- Starty ser- u mnie parmezan- 50g na dwie porcje,
- czosnek- 2 średnie ząbki,
- sok z limonki/ cytryny (około 2 łyżek),
- sól,
- pieprz,
- ulubione zioła- ja dałam prowansalskie.
Sposób przygotowania:
*Jeżeli chcemy samodzielnie przygotować buraki- należy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie umieścić w garnku z wrzątkiem na około 30 minut (w zależności od ich wielkości), aż staną się lekko miękkie. Następnie wyjąć i lekko ostudzić.
- W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron do miękkości. Odcedzamy.
- Buraki obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski.
- Dodajemy czosnek, orzechy oraz wyciśnięty sok z limonki/ cytryny. Blendujemy za pomocą tzw. żyrafy.
- Następnie dodajemy starty ser, oliwę, sól i pieprz do smaku.
- Do ugotowanego makaronu dodajemy buraczane pesto i dokładnie mieszamy.
Smacznego!