Makaron z pesto buraczanym i parmezanem

Szybko, smacznie i kolorowo- przepis na obiad w 15 minut👩🏻‍🍳

Szukacie inspiracji na szybki, smaczny i mega prosty obiad?👩🏻‍🍳

Dziś spieszę z propozycją posiłku, który przygotujecie w maksymalnie 15 minut.

Będzie do makaron z pesto buraczanym i parmezanem🤤.

Możecie użyć dowolnego rodzaju makaronu- ja preferuję spaghetti. Tak samo parmezan możecie zastąpić np. kozim serem- smak również będzie nieziemski🤩

Żeby zaoszczędzić czas- polecam kupić już gotowe, ugotowane buraki. Jeśli jednak chcesz je przyrządzić samodzielnie- nie widzę kłopotu🙋🏻‍♀️ 

❗️ W przepisie używam blendera- tzw. żyrafy- bez niego może być ciężko przygotować to danie.

przepis na szybki, zdrowy, lekki obiad

Składniki na 2 spore porcje:

  • 2 duże, ugotowane buraki (około 300g),
  • Łyżka oliwy z oliwek (10g),
  • 30g (dwie łyżki) orzechów włoskich- lub dowolnej innej odmiany,
  • Makaron- u mnie spaghetti- 150g na dwie porcje,
  • Starty ser- u mnie parmezan- 50g na dwie porcje,
  • czosnek- 2 średnie ząbki,
  • sok z limonki/ cytryny (około 2 łyżek),
  • sól,
  • pieprz,
  • ulubione zioła- ja dałam prowansalskie.

 

Sposób przygotowania:

*Jeżeli chcemy samodzielnie przygotować buraki- należy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie umieścić w garnku z wrzątkiem na około 30 minut (w zależności od ich wielkości), aż staną się lekko miękkie. Następnie wyjąć i lekko ostudzić.

  1. W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron do miękkości. Odcedzamy.
  2. Buraki obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski.
  3. Dodajemy czosnek, orzechy oraz wyciśnięty sok z limonki/ cytryny. Blendujemy za pomocą tzw. żyrafy.
  4. Następnie dodajemy starty ser, oliwę, sól i pieprz do smaku.
  5. Do ugotowanego makaronu dodajemy buraczane pesto i dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Zainteresują Cię również

Chcesz być na bieżąco z moją działalnością?

Zapisz się do mojego newslettera.