Wysokobiałkowe leczo z soczewicą

Szukasz inspiracji na szybki, prosty i tani obiad? Dziś przedstawię przepis na wysokobiałkowe leczo z soczewicą.

Przepis zawiera 2 naprawdę spore porcje- jedna to: 515 kcal, 25g białka, 12g tłuszczów, 90g węglowodanów.

wysokobiałkowe leczo z soczewicą

Przepis na zdrowe, wysokobiałkowe leczo z soczewicą:

Składniki (na 2 spore porcje):

  • 100g ryżu,
  • 70g nasion czerwonej soczewicy,
  • łyżka (25g) koncentratu pomidorowego,
  • puszka (400g) pomidorów krojonych,
  • łyżka (10g) tłuszczu do smażenia- oliwy/ oleju rzepakowego/ z awokado,
  • pół cukinii, kilka pieczarek, pół papryki,
  • pół cebuli, ząbek czosnku,
  • dwie łyżki (20g) pestek dyni,
  • do ozdoby: natka pietruszki
  • do przyprawienia: polecam mieszankę „ziół dalmatyńskich”- do kupienia w lidlu- skład: oregano, bazylia, rozmaryn, majeranek, cząber, tymianek, szałwia.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Podsmaż cebulę oraz czosnek na dowolnym tłuszczu.
  3. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojone w dużą kostkę paprykę i cukinię.
  4. Duś około 8-10 minut. Następnie dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz opłukaną na sitku soczewicę.
  5. Duś aż soczewica będzie miękka (przez ok. 10 minut).
  6. Dopraw ulubionymi ziołami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz uprażone na patelni pestki dyni. Podawaj z ryżem.

Podobają się Wam tego typu przepisy? Liczę na Wasze fotki z oznaczeniem @befitjusteat 👩🏻‍🍳

Smacznego!🤤 

poszczególne etapy przygotowania

Zainteresują Cię również

Chcesz być na bieżąco z moją działalnością?

Zapisz się do mojego newslettera.