Szukasz inspiracji na szybki, prosty i tani obiad? Dziś przedstawię przepis na wysokobiałkowe leczo z soczewicą.
Przepis zawiera 2 naprawdę spore porcje- jedna to: 515 kcal, 25g białka, 12g tłuszczów, 90g węglowodanów.
Przepis na zdrowe, wysokobiałkowe leczo z soczewicą:
Składniki (na 2 spore porcje):
- 100g ryżu,
- 70g nasion czerwonej soczewicy,
- łyżka (25g) koncentratu pomidorowego,
- puszka (400g) pomidorów krojonych,
- łyżka (10g) tłuszczu do smażenia- oliwy/ oleju rzepakowego/ z awokado,
- pół cukinii, kilka pieczarek, pół papryki,
- pół cebuli, ząbek czosnku,
- dwie łyżki (20g) pestek dyni,
- do ozdoby: natka pietruszki
- do przyprawienia: polecam mieszankę „ziół dalmatyńskich”- do kupienia w lidlu- skład: oregano, bazylia, rozmaryn, majeranek, cząber, tymianek, szałwia.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- Podsmaż cebulę oraz czosnek na dowolnym tłuszczu.
- Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojone w dużą kostkę paprykę i cukinię.
- Duś około 8-10 minut. Następnie dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz opłukaną na sitku soczewicę.
- Duś aż soczewica będzie miękka (przez ok. 10 minut).
- Dopraw ulubionymi ziołami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz uprażone na patelni pestki dyni. Podawaj z ryżem.
–
Podobają się Wam tego typu przepisy? Liczę na Wasze fotki z oznaczeniem @befitjusteat 👩🏻🍳
Smacznego!🤤