Czekoladowy omlet bez dodatku cukru

fit omlet

Przepis na prosty i szybki omlet na słodko

Potrzebne składniki: 

  • 1 średni banan,
  • 1 jajo,
  • około 3-4 łyżek mąki*
  • łyżka kakao,
  • ok. 50 ml wody; mleka; lub napoju roślinnego,
  • 2 kostki czekolady bez cukru (lub zwykłej),
  • szczypta soli i cynamonu,
  • dowolne owoce do ozdoby,
  • opcjonalnie łyżeczka słodzika- ksylitolu/ erytrolu,
  • łyżeczka tłuszczu do smażenia (rekomenduję oliwę)

*Rekomenduję mąkę pszenną; pełnoziarnistą; owsianą; orkiszową; gryczaną; ryżową; lub kukurydzianą.

Sposób przygotowania:

  • Banana ugnieść widelcem, dodać jajo i mleko (lub wodę; napój roślinny).
  • Dodać mąkę, szczyptę soli i cynamonu, łyżkę kakao, opcjonalnie aromat i słodzik. Całość wymieszać trzepaczką, lub łyżką.
  • Delikatnie rozgrzać patelnię z dodatkiem tłuszczu. Rozsmarować tłuszcz po całej powierzchni patelni (np. za pomocą pędzelka, lub używając oliwy w sprayu)
  • Smażyć pod przekryciem około 3-5 minut. Przekręcić na drugą stronę (polecam za pomocą pokrywki od patelni).
  • Na powierzchni omleta rozkruszyć czekoladę. Smażyć około 2 minut bez przykrycia.
  • Wyłożyć omlet na talerz, rozsmarować czekoladę po całej powierzchni, dodać ulubione owoce.

Smacznego!

Zainteresują Cię również

Chcesz być na bieżąco z moją działalnością?

Zapisz się do mojego newslettera.