Przepis na prosty i szybki omlet na słodko
Potrzebne składniki:
- 1 średni banan,
- 1 jajo,
- około 3-4 łyżek mąki*
- łyżka kakao,
- ok. 50 ml wody; mleka; lub napoju roślinnego,
- 2 kostki czekolady bez cukru (lub zwykłej),
- szczypta soli i cynamonu,
- dowolne owoce do ozdoby,
- opcjonalnie łyżeczka słodzika- ksylitolu/ erytrolu,
- łyżeczka tłuszczu do smażenia (rekomenduję oliwę)
*Rekomenduję mąkę pszenną; pełnoziarnistą; owsianą; orkiszową; gryczaną; ryżową; lub kukurydzianą.
Sposób przygotowania:
- Banana ugnieść widelcem, dodać jajo i mleko (lub wodę; napój roślinny).
- Dodać mąkę, szczyptę soli i cynamonu, łyżkę kakao, opcjonalnie aromat i słodzik. Całość wymieszać trzepaczką, lub łyżką.
- Delikatnie rozgrzać patelnię z dodatkiem tłuszczu. Rozsmarować tłuszcz po całej powierzchni patelni (np. za pomocą pędzelka, lub używając oliwy w sprayu)
- Smażyć pod przekryciem około 3-5 minut. Przekręcić na drugą stronę (polecam za pomocą pokrywki od patelni).
- Na powierzchni omleta rozkruszyć czekoladę. Smażyć około 2 minut bez przykrycia.
- Wyłożyć omlet na talerz, rozsmarować czekoladę po całej powierzchni, dodać ulubione owoce.
Smacznego!