Jeśli szukasz inspiracji na prosty i szybki przepis o dużej zawartości białka i niesamowitym smaku… jesteś w dobrym miejscu!
Dziś podzielę się z Wami przepisem na podwójnie czekoladowe placuszki z dużą zawartością białka.
Możesz je spożyć zarówno na ciepło- bezpośrenio po przygotowaniu, jak i zabrać ze sobą w lunchboxie😍
Placuszki te stanowią świetną alternatywę dla osób mających ochotę “na coś słodkiego” 🙋🏻♀️
Są świetle dla osób dbających o niski ładunek glikemiczny dań!
Osoby odchudzające się/ dbające o zdrowie gospodarki cukrowej/ z insulinoopornością/ hashimoto/ PCOS/ niedoczynnością tarczycy- z pewnością docenią ten przepis❤️


Składniki:
- 75g (pół opakowania) jogurtu typu SKYR,
- jajo kurze- 1 szt.,
- 50g mleka/ napoju roślinnego,
- 50g dowolnej mąki- pełnoziarnistej/ orkiszowej/ gryczanej/ owsianej/ … ,
- 2 łyżeczki (10g) dowolnego słodzidła erytrytolu/ ksylitolu/ ew. cukru,
- łyżka kakao- 10g,
- 12g (2 kostki) czekolady- gorzkiej, lub mlecznej,
- łyżeczka tłuszczu do smażenia (5g),
- pół łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5g.
- opcjonalnie: 100g dowolnych owoców jagodowych- malin/ jagód/ truskawek/ borówek.
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszać jogurt, jajo, mleko. (Jeżeli lubisz bardziej puszyste placuszki i masz więcej czasu- polecam oddzielić białko od żółtka i ubić oddzielnie)
2. Dodać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, erytrytol/ ksylitol. Całość dokładnie wymieszać lub zmiksować.
3. Usmażyć na patelni posmarowanej oliwą/ olejem małe placuszki.
4. Podawać pokruszone czekoladą i opcjonalnie owocami.
MAKRO I KCAL PORCJI: 465kcal, 25g białka, 16g tłuszczów, 45g węglowodanów.
–
Podobają się Wam tego typu przepisy? Koniecznie dajcie mi znać!
Nie zapomnijcie oznaczyć profilu BeFit_JustEat by Monika Grzelak na zdjęciach dań, które przyrządzacie z moich przepisów
Smacznego!