Przepis na wysokobiałkowe, podwójnie czekoladowe placuszki

Jeśli szukasz inspiracji na prosty i szybki przepis o dużej zawartości białka i niesamowitym smaku… jesteś w dobrym miejscu!

Dziś podzielę się z Wami przepisem na podwójnie czekoladowe placuszki z dużą zawartością białka.

Możesz je spożyć zarówno na ciepło- bezpośrenio po przygotowaniu, jak i zabrać ze sobą w lunchboxie😍 

Placuszki te stanowią świetną alternatywę dla osób mających ochotę “na coś słodkiego” 🙋🏻‍♀️

Są świetle dla osób dbających o niski ładunek glikemiczny dań!

Osoby odchudzające się/ dbające o zdrowie gospodarki cukrowej/ z insulinoopornością/ hashimoto/ PCOS/ niedoczynnością tarczycy- z pewnością docenią ten przepis❤️

wysokobiałkowe, podwójnie czekoladowe placuszki

Składniki:

  • 75g (pół opakowania) jogurtu typu SKYR,
  • jajo kurze- 1 szt.,
  • 50g mleka/ napoju roślinnego,
  • 50g dowolnej mąki- pełnoziarnistej/ orkiszowej/ gryczanej/ owsianej/ … ,
  • 2 łyżeczki (10g) dowolnego słodzidła erytrytolu/ ksylitolu/ ew. cukru,
  • łyżka kakao- 10g,
  • 12g (2 kostki) czekolady- gorzkiej, lub mlecznej,
  • łyżeczka tłuszczu do smażenia (5g),
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5g.
  • opcjonalnie: 100g dowolnych owoców jagodowych- malin/ jagód/ truskawek/ borówek.

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszać jogurt, jajo, mleko. (Jeżeli lubisz bardziej puszyste placuszki i masz więcej czasu- polecam oddzielić białko od żółtka i ubić oddzielnie)
2. Dodać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, erytrytol/ ksylitol. Całość dokładnie wymieszać lub zmiksować.
3. Usmażyć na patelni posmarowanej oliwą/ olejem małe placuszki.
4. Podawać pokruszone czekoladą i opcjonalnie owocami.

MAKRO I KCAL PORCJI: 465kcal, 25g białka, 16g tłuszczów, 45g węglowodanów.

Podobają się Wam tego typu przepisy? Koniecznie dajcie mi znać!🙋🏻‍♀️

Nie zapomnijcie oznaczyć profilu BeFit_JustEat by Monika Grzelak na zdjęciach dań, które przyrządzacie z moich przepisów🙋🏻‍♀️

Smacznego!❤️

Zainteresują Cię również

Chcesz być na bieżąco z moją działalnością?

Zapisz się do mojego newslettera.