Przepis na gnocchi z mozzarellą i suszonymi pomidorami (wege)

Jeśli lubisz szybkie i smaczne przepisy, ten z pewnością zagości na stałe w Twojej kuchni. Czas przygotowania tej potrawy wynosi maksymalnie 20 minut. Osobiście gotowe gnocchi kupuję najczęściej w Biedronce z firmy GustoBello. Ten przepis na ekspresowy obiad świetnie sprawdzi się również u osób, które chcą ograniczyć ilość zjadanego mięsa. Jest to jeden z ulubionych przepisów obiadowych większości moich podopiecznych.

przepis na gnocchi z mozzarellą i suszonymi pomidorami (wege)

Czas przygotowania: do 20 minut
Jedna porcja dostarcza: 640 kcal, 25g białka, 27g tłuszczów, 80g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • 150g gotowego gnocchi,
  • 50g (2 łyżki) śmietany 18%,
  • 60g (1/2 opakowania) mozzarelli light – polecam w formie mini kulek,
  • 40g odsączonych z zalewy suszonych pomidorów,
  • 150g pomidorków koktajlowych,
  • 2 garście szpinaku,
  • 1 mała szalotka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5g (łyżeczka) oleju z suszonych pomidorów / oliwy z oliwek,
  • Bazylia świeża – kilka listków do dekoracji,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy „suszone pomidory / ziół toskańskich”,
  • 2-3 szczypty świeżo zmielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania składników. Cebulę obierz i poszatkuj. Suszone pomidory odsącz z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego i pokrój na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Szpinak umyj, osusz.
  2. Rozgrzej patelnię z dodatkiem łyżeczki oleju z suszonych pomidorów. W międzyczasie wstaw również garnek z wodą i solą do ugotowania gnocchi.
  3. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj suszone oraz świeże pomidory. Całość wymieszaj. Następnie dodaj szpinak i duś pod przykryciem do momentu aż szpinak zredukuje swoją objętość.
  4. Następnie dodaj śmietankę, pokrojoną mozzarellę, pieprz oraz zioła toskańskie. Przykryj i duś przez około 3-5 minut. W tym czasie ugotują Ci się gnocchi.
  5. Do zawartości patelni dodaj ugotowane gnocchi. Całość wymieszaj i duś jeszcze przez 2-3 minuty pod przykryciem w celu połączenia się smaków.
  6. Na koniec wyłóż gotowe danie na talerz i ozdób świeżą bazylią.

Smacznego!

Nie masz pomysłu na swoje posiłki?

Zapraszam do współpracy. Otrzymasz dostęp do wygodenj aplikacji wraz z mnogą ilością przepisów dostosowanych do Twoich możliwości czasowych, umiejętności kulinarnych oraz preferencji smakowych. Szczegóły znajdziesz tutaj.

Zainteresują Cię również

Chcesz być na bieżąco z moją działalnością?

Zapisz się do mojego newslettera.