TOP 3 przepisy na obiad z tofu

Tofu- pełnowartościowe źródło białka na diecie roślinnej

Tofu to wysokobiałkowy serek, powstający w skutek koagulacji mleka sojowego. Stanowi świetny substytut (zamiennik) mięsa na diecie roślinnej. 

Dla dobra naszego zdrowia oraz planety warto ograniczać spożywanie mięsa i jego przetworów. Nie zrozumcie mnie źle- nie każdy musi być wege!  Zachęcam jednak do próbowania nowych smaków oraz poszerzania swoich horyzontów.

Na rynku istnieje kilka rodzajów tofu: naturalne, wędzone oraz z dodatkami.

Mówi się, że tofu albo się kocha, albo nienawidzi. Należy wiedzieć jednak, że samo w sobie tofu jest dość jałowe w smaku. Aby przyrządzić smaczny posiłek z tym składnikiem, warto poznać tajniki jego przyrządzania, aby się nie zrazić po jednej próbie.

Tak samo jak kurczaka nie jemy bez przypraw/ marynaty, tak samo tofu warto “ulepszyć” dzięki dodatkom.

W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam moje TOP 3 przepisy na obiad z tofu.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak zrobić smaczny obiad z tofu, ten wpis jest dla Ciebie!

Będą to:

  1. Pomidorowe curry z tofu.
  2. Tofu w stylu azjatyckim.
  3. Tofu w sosie miodowo- musztardowym.

Każdy z nich jest: banalnie prosty, szybki oraz smaczny!🙋🏻‍♀️

Pomidorowe curry z tofu

przepis na wede obiad

Składniki:

  • ulubiona odmiana ryżu🍚/ kaszy,
  • tofu wędzone,
  • warzywa- czosek, cebula, marchew, pieczarki, cukinia,
  • oliwa z oliwek/ olej rzepakowy/ olej z awokado- do smażenia,
  • mleczko kokosowe (daję około ok. 100ml na 1 porcję),
  • pomidory krojone z puszki (daję około 150g na 1 porcję)
  • sos sojowy- ok. 2 łyżek,
  • papryka wędzona, świeżo mielony pieprz, curry, czosnek granulowany, czosnek niedźwiedzi, oregano,
  • opcjonalnie świeża kolendra/ pietruszka.

Sposób przygotowania:

  1. Tofu kroimy w kostkę, marynujemy w oliwie z oliwek, sosie sojowym, papryce wędzonej oraz pieprzu. Odkładamy do lodówki (polecam wykonać tę czynność wcześniej, im dłużej tofu „postoi” w marynacie, tym lepszy smak).
  2. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, cukinię oraz marchew w słupki, a pieczarki w ćwiartki.
  3. Ryż/ kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
  4. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem tłuszczu. Smażymy tofu z każdej strony do momentu uzyskania złotego koloru, ściągamy z ognia.
  5. Na tej samej patelni rozgrzewamy drugą część tłuszczu. Dodajemy cebulę wraz z czosnkiem, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy marchew, cukinię oraz pieczarki. Podsmażamy do momentu zezłocenia, a następnie przykrywamy. Po około 7-8 minutach dodajemy mleczko kokosowe, pomidory krojone z puszki oraz przyprawy (curry, paprykę wędzoną, czosnek granulowany, świeży pieprz, czosnek niedźwiedzi, oregano) całość mieszamy, przykrywamy na kolejne 4-5 minut.
  6. Na ostatnie 2 minuty dorzucamy do dania wcześniej usmażone tofu, całość mieszamy w celu połączeniu się smaków.
  7. Na talerz/ do lunchboxa wykładamy ryż/ kaszę, dodajemy porcję warzyw wraz z z tofu, ozdabiamy świeżymi ziołami.

Tofu w azjatyckim stylu z ryżem

Składniki na 2 porcje:

  • tofu naturalne/ wędzone- kostka (180g),
  • ryż basmati (worek/ dwa),
  • Warzyna na patelnię po azjatycku „Freshona” – 500g,
  • oliwa z oliwek- 2 łyżki (2x10g),
  • Sos sojowy ciemny (3-4 łyżki),
  • Papryka wędzona, papryka słodka mielona, sól, pieprz, chilli
  • Opcjonalnie świeże listki kolendry 

Sposób przygotowania:

  1. Tofu kroję w drobną kostkę, marynuję w łyżce oliwy z oliwek, łyżce sosu sojowego, papryce wędzonej oraz pieprzu. Podsmażam na patelni do momentu zarumienienia. Odkładam na bok.
  2. Na tą samą patelnię wlewam drugą część oliwy, wsypuję azjatycką mieszankę warzyw, mieszam, przykrywam na ok. 10 min.
  3. W między czasie gotuję ryż wg instrukcji na opakowaniu.
  4. Warzywa doprawiam papryką wędzoną, papryką słodką mieloną, solą, pieprzem, odrobiną chilli. Wlewam sos sojowy. Mieszam. Dodaję wcześniej przyrządzone tofu, ponownie mieszam składniki. Przykrywam na 3-5 min w celu połączenia się smaków.
  5. Do miseczki/ lunchboxa wykładam ugotowany ryż, porcję warzyw i tofu, posypuję całość świeżą kolendrą…

Tofu w sosie miodowo- musztardowym

Składniki:

  • ulubiona odmiana makaronu🍝,
  • tofu naturalne/ wędzone,
  • warzywa- czosnek, cebula, cukinia, pieczarki🥒🥕,
  • oliwa z oliwek/ olej rzepakowy/ masło klarowane- do smażenia,
  • miód🍯
  • musztarda francuska z kawałkami gorczycy🥄
  • sos sojowy,
  • sok z cytryny/ limonki🍋,
  • curry, papryka słodka wędzona, świeżo mielony pieprz, oregano, czosnek niedźwiedzi, sól.
  • opcjonalnie płatki drożdżowe (nadają posmak sera w wegańskich przepisach)- warto,
  • opcjonalnie świeża pietruszka/ bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Tofu kroimy w kostkę, marynujemy w oliwie z oliwek, łyżeczce miodu, łyżeczce musztardy, odrobinie soku z limonki/ cytryny, świeżym pieprzu oraz oregano. Odkładamy do lodówki (polecam wykonać tę czynność wcześniej, im dłużej tofu „postoi” w marynacie, tym lepszy smak).
  2. Warzywa kroimy wg swoich preferencji.
  3. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
  4. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem tłuszczu. Smażymy tofu z każdej strony do momentu uzyskania złotego koloru, ściągamy z ognia.
  5. Na tej samej patelni rozgrzewamy drugą część tłuszczu. Dodajemy cebulę z czosnkiem, podsmażamy do momentu zezłocenia.
  6. Dodajemy cukinię wraz z pieczarkami, chwilę podsmażamy, a następnie przykrywamy. Po około 5-7 minutach dodajemy przyprawy (paprykę wędzoną, curry, świeży pieprz, czosnek niedźwiedzi, oregano, płatki drożdżowe, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny/ limonki oraz miód), całość mieszamy, przykrywamy na kolejne 5-6 minut.
  7. Na ostatnie 2 minuty dorzucamy do dania wcześniej usmażone tofu, całość posypujemy połową płatków drożdżowych, a następnie mieszamy w celu połączeniu się smaków.
  8. Na talerz/ do lunchboxa wykładamy makaron, dodajemy porcję warzyw wraz z z tofu, posypujemy danie płatkami drożdżowymi, ozdabiamy świeżymi ziołami.

Lubicie tego typu zestawienia przepisów? Jadacie tofu?🤔 Jestem ciekawa!🙋🏻‍♀️

Koniecznie dajcie mi znać po przyrządzeniu- jak Wam te dania smakowały?

Zdjęcia z oznaczeniem @befitjusteat mile widziane!

Smacznego!👩🏻‍🍳

Zainteresują Cię również

Chcesz być na bieżąco z moją działalnością?

Zapisz się do mojego newslettera.