Przepis na zdrowy, domowy Pad Thai

Pad Thai- tajski makaron w wersji FIT

W weekendy, gdy mam nieco więcej czasu, uwielbiam przyrządzić coś smaczniejszego, na co w środku tygodnia brakuje mi czasu. W miniony weekend padło na moje ulubione danie- Pad Thai.

W swojej kuchni rzadko używam trudnodostępnych, wykwintnych składników. Na co dzień robię zakupy w Lidlu.

Dzisiejszy przepis jest moim autorskim przepisem na obiad niezwykle prosty, ale też bardzo smaczny. Można go przyrządzić w wersji wegetariańskiej, bądź mięsnej.

Wszystkie składniki są ogólnodostępne w markecie typu Lidl/ Biedronka. Być może nie jest to prawdziwie tajski, oryginalny przepis na to danie, lecz gwarantuję, warto spróbować tej zdrowej, prostej i smacznej wersji!

Przepis na domowy Pad Thai:

Składniki na 2 spore porcje:

  • cebula dymka (wraz z zieloną częścią- szczypiorkiem),
  • makaron ryżowy (140g),
  • marchew (1 szt.),
  • cukinia (1/2 sztuki),
  • tofu wędzone (pół kostki- 90g),
  • mięso z piersi kurczaka (150g)*,
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia- ja wybrałam oliwę z oliwek,
  • spora łyżka masła orzechowego,
  • limonka- (1 szt.),
  • 5 łyżek sosu sojowego ciemnego,
  • łyżka syropu klonowego/ miodu,
  • łyżeczka octu ryżowego/ jabłkowego,
  • papryka wędzona, sól, pieprz,
  • jajo (1 szt.).

*w wersji wege- pomiń ten składnik.

Sposób przygotowania:

Na początku szykuję wszystkie składniki:

  1. Tofu i mięso kroję w drobną kostkę, marynuję w pieprzu, papryce wędzonej, łyżce tłuszczu i 2 łyżkach sosu sojowego. Odstawiam na chwilę do lodówki.
  2. Kroję drobno cebulę dymkę i czosnek, przekładam na talerzyk.
  3. Marchew i cukinię kroję w cienkie słupki.
  4. W miseczce rozbijam jajo i mieszam widelcem do powstania jednolitej masy omletowej. Doprawiam solą i pieprzem.

Czas na przygotowanie właściwe:

  1. Makaron przyrządzam wg instrukcji na opakowaniu. Przelewam zimną wodą, odstawiam na sitko.
  2. Rozgrzewam wok. Podsmażam do zarumienienia tofu wraz z mięsem. Odkładam na bok do osobnego naczynia.
  3. Na rozgrzany wok wlewam oliwę, dodaję cebulkę i czosnek, zezłacam.
  4. Następnie wrzucam cukinię i marchew. Podsmażam na dużym ogniu przez 3-5 min, często mieszając (chcemy, aby warzywa były stir-fry).
  5. Wlewam 3 łyżki sosu sojowego, łyżkę masła orzechowego, łyżkę syropu klonowego, łyżeczkę octu oraz sok z połowy limonki. 
  6. Dodaję wcześniej podsmażone tofu z mięsem, całość mieszam, przesuwam na boki woka, robiąc w środku dziurkę.
  7. W dziurkę wlewam masę jajeczną, cały czas mieszając, aż powstanie jajecznica na mokro.
  8. Dodaję do woka wcześniej przygotowany makaron, całość często mieszam, zostawiam na ogniu na około 5-6 min.
  9. Podaję danie ze szczypiorkiem i połówką limonki.

Smacznego!

A tak wyglądał nasz niedzielny obiad:

Lubicie Pad Thai?
Jeśli przyrządzicie go z mojego przepisu- nie zapomnijcie oznaczyć mój profil i napisać- jak smakował 🙋🏻‍♀️❤️

Zainteresują Cię również

Chcesz być na bieżąco z moją działalnością?

Zapisz się do mojego newslettera.