Pad Thai- tajski makaron w wersji FIT
W weekendy, gdy mam nieco więcej czasu, uwielbiam przyrządzić coś smaczniejszego, na co w środku tygodnia brakuje mi czasu. W miniony weekend padło na moje ulubione danie- Pad Thai.
W swojej kuchni rzadko używam trudnodostępnych, wykwintnych składników. Na co dzień robię zakupy w Lidlu.
Dzisiejszy przepis jest moim autorskim przepisem na obiad niezwykle prosty, ale też bardzo smaczny. Można go przyrządzić w wersji wegetariańskiej, bądź mięsnej.
Wszystkie składniki są ogólnodostępne w markecie typu Lidl/ Biedronka. Być może nie jest to prawdziwie tajski, oryginalny przepis na to danie, lecz gwarantuję, warto spróbować tej zdrowej, prostej i smacznej wersji!
Przepis na domowy Pad Thai:
Składniki na 2 spore porcje:
- cebula dymka (wraz z zieloną częścią- szczypiorkiem),
- makaron ryżowy (140g),
- marchew (1 szt.),
- cukinia (1/2 sztuki),
- tofu wędzone (pół kostki- 90g),
- mięso z piersi kurczaka (150g)*,
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia- ja wybrałam oliwę z oliwek,
- spora łyżka masła orzechowego,
- limonka- (1 szt.),
- 5 łyżek sosu sojowego ciemnego,
- łyżka syropu klonowego/ miodu,
- łyżeczka octu ryżowego/ jabłkowego,
- papryka wędzona, sól, pieprz,
- jajo (1 szt.).
*w wersji wege- pomiń ten składnik.
Sposób przygotowania:
Na początku szykuję wszystkie składniki:
- Tofu i mięso kroję w drobną kostkę, marynuję w pieprzu, papryce wędzonej, łyżce tłuszczu i 2 łyżkach sosu sojowego. Odstawiam na chwilę do lodówki.
- Kroję drobno cebulę dymkę i czosnek, przekładam na talerzyk.
- Marchew i cukinię kroję w cienkie słupki.
- W miseczce rozbijam jajo i mieszam widelcem do powstania jednolitej masy omletowej. Doprawiam solą i pieprzem.
Czas na przygotowanie właściwe:
- Makaron przyrządzam wg instrukcji na opakowaniu. Przelewam zimną wodą, odstawiam na sitko.
- Rozgrzewam wok. Podsmażam do zarumienienia tofu wraz z mięsem. Odkładam na bok do osobnego naczynia.
- Na rozgrzany wok wlewam oliwę, dodaję cebulkę i czosnek, zezłacam.
- Następnie wrzucam cukinię i marchew. Podsmażam na dużym ogniu przez 3-5 min, często mieszając (chcemy, aby warzywa były stir-fry).
- Wlewam 3 łyżki sosu sojowego, łyżkę masła orzechowego, łyżkę syropu klonowego, łyżeczkę octu oraz sok z połowy limonki.
- Dodaję wcześniej podsmażone tofu z mięsem, całość mieszam, przesuwam na boki woka, robiąc w środku dziurkę.
- W dziurkę wlewam masę jajeczną, cały czas mieszając, aż powstanie jajecznica na mokro.
- Dodaję do woka wcześniej przygotowany makaron, całość często mieszam, zostawiam na ogniu na około 5-6 min.
- Podaję danie ze szczypiorkiem i połówką limonki.
Smacznego!
A tak wyglądał nasz niedzielny obiad:
Lubicie Pad Thai?
Jeśli przyrządzicie go z mojego przepisu- nie zapomnijcie oznaczyć mój profil i napisać- jak smakował 🙋🏻♀️❤️